Smaka på Rovinj

Smaka på Rovinj

Matkulturen runt Adriatiska kusten består ofta av suveräna lokala specialiteter med en touch  av turkiska inslag från forntida Ottmanska riket. Burek, Kåldolmar, Gulash och Ajvar är något av de traditionella rätterna som med glädje avslutas med de söta desserterna, baklava eller tulbami.


Rovinj har en lång och präglad historia då det styrts av både Österrike och Italien under tider. Detta märks på arkitekturen men främst på matkulturen. 


Även de istriska vinerna är av utsökt kvalité och har anor sedan antikens Grekland. 


Den stora äventyraren och förföraren Giaccommo Casanova berättade i sina memoarer att han druckit det mest fantastiska vin i Istrien. Adelsmän, resande, sjöfarare och äventyrare fån den Österrikiska-Ungerska monarkin hade svårt att avstå från de Istriska vita och röda dropparna.


Förutom smaken påstås en del av de Istriska vinerna till och med ha medicinsk verkan. Om det är sant eller inte låter vi vara osagt. Gott vet vi iallafall att det är och det kan ju vara en fröjd för måendet bara det.



Reseprogram kommer snart